A legújabb fejlesztések a fa szélesebb körű kapcsolati alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják és szorgalmazzák. Ennek egyik – napjainkban már széles körben elterjedt – példája a keményfacsapos tartószerkezetek, melyek gyártása vállalkozásunk egyik fő profilját jelenti.
Alkalmazási lehetőségek
Keményfacsapos tetőszerkezetek minden helyen alkalmazhatók, ahol fenyő faszerkezetek is beépíthetők. Optimális felhasználásuk 6m feletti fesztávnál kezdődik. Bármilyen tetőforma, sátor, manzárd, íves stb. készíthető belőlük. Méretezett szerkezetek, optimális az anyagkihasználásuk. Bizonyos esetekben a síkbeli tartószerkezet alsó öve egy fafödémnek felel meg, így még gazdaságosabbá teszi az alkalmazását.
Napjainkban előszeretettel alkalmazzák
• mezőgazdasági létesítmények, például sótárolók, terménytárolók tetőszerkezetének kialakításánál:

 

• sportlétesítmények, például tornatermek, uszodák, lovardák fedéséhez:

• családi házak tetőszerkezetének kialakításánál:

Főbb jellemzői:

• síkbeli tartókként működnek, ahol a csomópontokban az elemek kapcsolatát akácfa csappal valósítjuk meg, így biztosítva a szerkezet homogenitását;
• a felhasznált anyag statikailag kihasznált, a számításoknak megfelelő keresztmetszetek alkalmazhatók;
• gyártásuk általában üzemben történik, állandó minőségben és rövidebb idő alatt;
• kevés kötőelemet tartalmaznak
• előregyárthatóak, ami csökkenti a helyszíni szerelés időtartamát;
• a tartók behelyezése daruval történik
• alkalmazásukkal nagy fesztávokat fedhetünk le közbenső támaszok nélkül (terek szabad kihasználása).
• A tartószerkezet lelke az akácfa csap, mely a csomópontokban az elemeket rögzíti.

Keményfacsapos tartók gyártása, szállítása

A keményfacsapos fa szerkezetek gyártása olcsóbb a rétegragasztott és szeglemezes tartókhoz képest, mert nem igényel drága gépeket, gyártási know-how-t, és gyorsabb, mert gyártás során nem kell különböző technológia időket (pl. ragasztásnál) betartani. A gyártás történhet üzemi körülmények között és a helyszínen is, ezt a gyártó cég körülményei és a gyártandó tartó méretei határozzák meg. A szerkezetet 95% -ban előregyártva készítjük, így minimális a helyszíni munkahely-, és időigénye. A keményfacsapos tetőszerkezet esetében minden beépítendő elemről gyártmányterv készül, ennek és az üzemszerű gyártásnak köszönhetően a hulladék minimális (pallókból még a 15 cm-eseket is fel tudjuk használni). Lehetőség van üzemi körülmények közötti sorozatgyártásra is. A tartók max. fesztávolsága két támasz esetén kb. 25m, több támasz esetén a korlátlan toldásoknak köszönhetően az ésszerűség szab határt. Nagyobb igénybevételnél általában a fő-, vagy él tartóknál a tartók keresztmetszetét meg lehet duplázni. Ha valamilyen okból a tartó egy eleme megsérül, lehetőség van a sérült rész vagy részek kicserélésére, akár a beépítés helyszínén is! A tartók szállítása általában fektetve történik, de kisebb magasság esetén történhet állítva is. A 15 m-nél hosszabb tartókat több darabban szállítjuk a helyszínre, ahol csak össze kell illeszteni őket. Lehetőségek szerint az egész gyártást helyben is el lehet végezni.